22. September 2020.

Održan prvi ciklus Pametnih STEM radionica u organizaciji NANORI centra

Projekt “Pametne STEM radioniceu organizaciji NANORI centra odvija se u okviru Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – programskog pravca 27 susjedstava, Susjedstvo Kampus. Prvi ciklus „Pametnih STEM radionica“ održan je u srijedu 12. lipnja 2019. godine u zgradi sveučilišnih odjela na kampusu na Trsatu. Cilj je kroz radionice djecu predškolskog i školskog uzrasta te širu javnost upoznati sa STEM tehnologijama na stvarnom mehatroničkom sustavu – STEMI robotu, upoznati polaznike s pojmovima znanstvenog istraživanja i rada u laboratoriju te s važnošću znanosti za osobni razvoj i za aktivno demokratsko građansko društvo ali i približavanje prostora kampusa i uopće Sveučilišta široj zajednici, posebno djeci. Održana su i popularno-znanstvena predavanja na temu pametnih tehnoloških rješenja, korištenja svjetla u biomedicini i terapiji, o imunologiji te o ulozi STEM područja u demokratskom društvu. Svi involvirani znanstvenici imaju dugogodišnje iskustvu u znanstvenom i nastavnom radu te popularizaciji znanosti pa su na popularan način upoznali prisutne s:

  • osnovama mikro- i nanotehnologija (prof. dr. sc. Saša Zelenika)
  • osnovama fotodinamičke terapije – liječenja nekim oblicima i upotrebnom svjetlosti (doc. dr. sc. Nela Malatesti)
  • imunim sustavom te borbom toga sustava s bakterijama, virusima i parazitima kao i s koristima cjepiva (doc.dr.sc. Ivana Munitić)
  • filozofijom uma (mogu li roboti imati um?) kao i s pojmovima autoriteta i propitivanja autoriteta (izv. prof. dr. sc. Luca Malatesti)

Nakon odslušanih predavanja, posjetitelji su imali prigodu sudjelovati u online kvizu (uz unos odgovora putem njihovih mobitela na licu mjesta) i tako odmah provjeriti što su naučili/zapamtili! Na taj su način i profesori imali uvid tko se od polaznika najviše trudio te je time postao kandidat za nagradu: STEMI robota.

U praktičnom dijelu radionica su u Laboratoriju za precizno inženjerstvo i tehnologiju mikro- i nanosustava dr. sc. Saša Zelenika i dr. sc. Ervin Kamenar pojasnili kako radi mikroskop atomskih sila, 3D tisak i 3D skeniranje, kako se mjeri laserima te što i kako rade uređaji za prikupljanje i pretvorbu niskorazinske energije iz okoliša. Marin Trošelj, jedan od osnivača tvrtke STEMI, je okupljene naučio kako se upravlja STEMI robotom putem aplikacije na mobitelu! Dr. sc. Ivana Munitić sa suradnicima upoznala je prisutne s dijelovima ljudskog tijela i njihovom funkcijom kao i imunosnim stanicama i kako oni djeluju.

U rujnu 2019. se očekuje drugi od četiri ciklusa „Pametnih STEM radionica“, a najaktivniji polaznik ili polaznica sa sobom će u ožujku 2020. godine dobiti nagradu – STEMI heksapod robota!